Luni, 27 martie 2023, la Grupul statuar „România Biruitoare” din Parcul Catedralei Bacău a fost marcată aniversarea împlinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, supranumită acum și „Ziua în care România Mare a început să prindă contur – 27 martie 1918”.
Au participat elevi și profesori de la Colegiile băcăuane „N. V. Karpen”, „Ion Ghica” și „Mihai Eminescu”, dar și de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”, îndrumați de preot prof. Cristian Daniel Popa, din partea Asociației Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău.
Unul dintre organizatori, col. (rtr) Stelian Cojocaru, președintele Asociației Tradiții Militare Românești, a costumat în uniforme specifice Primului Război Mondial, un grup de elevi de liceu.
Manifestarea a început cu slujba parastasului pentru eroii care au realizat Unirea Basarabiei cu României, săvârșită de părintele Mihail Tomozei, parohul Bisericii „Precista” și a continuat cu evocarea și semnificația evenimentelor de acum 105 ani, făcută de președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, de președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri”, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, și de prof. Tudor Andrei.
Grupuri de elevi au susținut apoi momente artistice specifice manifestării, între care s-au aflat și elevi originari din Republica Moldova. Lângă ei a venit și comandorul (r) Viorel Berca, cel care a recitat cu aplomb un fragment dintr-un poem patriotic.
La final, la monument a fost depusă o coroană de flori din partea Asociației Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău, iar cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.
_________________________________
Evenimentul istoric a avut loc în 27 martie 1918 și a constat în revenirea părții dintre Prut și Nistru, Basarabia, la țara mamă, România. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare.
Conferința de Pace de la Paris din 1920 a recunoscut legitimitatea unirii Basarabiei cu România. La 28 octombrie 1920 România a semnat tratatul de la Paris cu Marea Britanie, Franța, Italia și Japonia. Părțile contractante recunoșteau suveranitatea României asupra teritoriului Basarabiei.
Efectele unirii au fost anulate după 22 de ani, în anul 1940. În baza pactului secret Ribbentrop-Molotov, Rusia sovietică a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța.
Sursă web: APRB – Asociatia Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva”Bacău https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=248069694241325&id=1
www.desteptarea.ro/ziua-in-care-romania-mare-a-inceput-sa-prinda-contur-evocata-in-bacau