Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

WhatsApp-Image-2022-12-05-at-11.22.20-720x340

Parohia „Precista” a găzduit întrunirea Cercului Pastoral nr. 1 al Protoieriei Bacău

Luni, 5 decembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia „Precista” din Bacău a găzduit întrunirea preoţilor din cadrul Cercului Pastoral-misionar nr. 1 al Protopopiatului Bacău. Întâlnirea a debutat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, împreună cu un sobor alcătuit din preoții acestui Cerc Pastoral.

În contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și al „Anului comemorativ al sfinților isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palma și Paisie de la Neamț”, părintele Iulian Muşat, preot paroh al Parohiei „Buna Vestire” Bacău, a susținut conferinţa „Rugăciunea individuală sau personală, smerită şi discretă”, una dintre temele programului-cadru propuse de Sfântul Sinod.

Părintele conferenţiar Iulian Muşat a început alocuţiunea sa făcând o comparaţie între rugăciunea colectivă şi cea particulară, subliniind în acelaşi timp importanţa celei de-a doua: „Rugăciunea în comun, sau colectivă este necesară și o cunoaștem foarte bine din Biserică și din viața liturgică a fiecăruia dintre noi. De fapt, absolut toată viața noastră liturgică se întemeiază pe rugăciunea colectivă. Dar, este greșit să se creadă că participarea doar la viața liturgică și la rugăciunea liturgică este suficientă pentru un creștin. Dacă viața lui nu cultivă și rugăciunea particulară sau personală, atunci nu este un creștin adevărat sau întreg.”

Întâlnirea cercului pastoral s-a încheiat cu referatul susţinut de părintele Gelu Chiribău-Albu, preot slujitor al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” Bacău, care a prezentat unul dintre sfinţii isihaşti comemoraţi anul acesta, Sfântul Simeon Noul Teolog, model de rugăciune personală permanentă şi de vieţuire creştină intensă.

Părintele conferențiar a prezentat diferite aspecte ale vieţii, culturii şi credinţei acestui mare sfânt, afirmând: ,,Deși anul omagial al sfinților părinți isihaști se apropie de sfârșit, viața și învățăturile Sfântului Simeon Noul Teolog rămân actuale pentru toți teologii, clericii și mirenii din secolul XXI. Îl putem avea un exemplu și un model de urmat, datorită educației și credinței sale. Teologul trebuie să fie cât mai erudit, dar și iubitor al rugăciunii. Unui teolog nu i se cere să studieze numai în anii de pregătire teologică, ci are obligația de a studia și a fi la curent cu ceea ce ține de dogmatică, liturgică, omiletică, catehetică sau studiu biblic. Toate acestea, încununate cu rugăciunea și credința curată, îl fac pe teolog să fie, asemenea Sfântului Simeon, la înălțimea chemării sale, dând expresie iubirii creștine de Dumnezeu.

Experiența personală a Sfântului Simeon Noul Teolog, aceea de a vedea Lumina divină, ne dă și nouă îndemn pentru a practica și înmulți rugăciunile în particular și în comunitatea Bisericii, sub îndrumarea părinților duhovnicești, pentru a pregusta, încă din viața aceasta, comuniunea cu Dumnezeu.”

La finalul întâlnirii, părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche a mulțumit părinţilor conferenţiari, cărora le-a dăruit câte o icoană cu sfinţii isihaşti, felicitând deopotrivă şi preoţii participanţi, dar mai ales preoţii  parohiei „Precista” din Bacău, părintele paroh Mihail Tomozei şi părintele slujitor Adrian-Constantin Bârdan, gazdele acestui eveniment cultural-duhovnicesc.

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)