Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

2

Botezul Domnului, prăznuit la Parohia „Precista” din Bacău

Praznicul Bobotezei a adunat mulţimi de credincioşi la Biserica „Precista” din Bacău, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie urmată de slujba Aghesmei Mari.

Slujba de sfinţire a apei a avut loc pe treptele Așezământului Social al Parohiei, aici fiind pregătite pentru credincioși în 15 vase, peste 2500 de litri de apă sfinţită.

Părinții slujitori au vorbit după terminarea Sf. Liturghii, despre semnificațiile Praznicului Bobotezei, desptre importanța Aghesmei Mare și cum se întrebuințează ea.

Efectele Aghiasmei Mari le arată însăşi rânduiala slujbei, în textul ecteniei şi al rugăciunii de sfinţire, unde preotul se roagă: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.

Agheasma Mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Se poate consuma din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului (14 ianuarie). Se poate lua Agheasmă Mare și în situații speciale, la recomandarea duhovnicului.

Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din gospodărie, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu în noul an.

Se păstrează la loc de cinste în fiecare locuință, de obicei în vase de sticlă.