Unul din cei mai mari dascăli ai Ortodoxiei românești, Episcopul Melchisedec Ștefănescu (1823-1892) a fost pomenit cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 14 mai, 2023 la Biserica Precista, la împlinirea a două veacuri de ani de la naștere și 131 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Slujba parastasului, la care au participat un număr mare de credincioși a avut loc la sfârșitul Sfintei Liturghii și a fost săvârșită de preoții parohiei Constantin Tomozei, Adrian-C-tin Bârdan și Mihail Tomozei.
Cu acest prilej s-a dat citire Cuvântului Pastoral al Arhiepiscopului Ioachim, adresat tuturor credincioșilor din Eparhia Romanului și Bacăului, care prezintă în rezumat viața inegalabilului episcop romașcan comemorat.
_______________________
În primăvară anului 1879, Episcopul Melchisedec este chemat să păstorească Eparhia Romanului, pe care o conduce demnitate și înțelepciune duhovnicească timp de peste treisprezece ani.
A organizat Seminarul de la Roman și a susținut material elevii săraci pentru a studia la seminar. A construit numeroase biserici și școli în sate, a înnoit mânăstiri și schituri și a subvenționat activitatea Spitalului Public din Roman.
Episcopul Melchisedec Ștefănescu a încurajat unirea Principatelor Române, folosind atât catedra, cât și amvonul. De asemenea, a promovat unirea celor două biserici locale din Moldova și Țara Românească. Spunea că unitatea românilor va consolida și Ortodoxia românească în fața prozelitismului religios eterodox.
A contribuit la întocmirea Legii Organice din 1872, prin care s-a constituit Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a lucrat la redactarea Actului Sinodal care a obținut recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885).
Episcopul Melchisedec Ștefănescu a scris numeroase cărți de teologie și istorie, dar și despre starea Bisericii în contextul epocii.
Cu trei ani înainte de plecarea la Domnul, ierarhul a redactat un testament în care cerea înființarea unei fundații pe un teren lăsat de el Bisericii. Azi, întregul ansamblu din Roman al Fundaţiei Melchisedec (Strada Alexandru cel Bun la nr. 4) este declarat monument istoric.
Desființată de guvernul comunist, Fundaţia „Episcop Melchisedec” a fost reînfiinţată după 1990, iar clădirile ei au fost renovate cu fonduri europene. Începând din 2012, în ele funcţionează Centrul de zi „Episcop Melchisedec” pentru copii aflați în situație de risc şi Centrul social multifuncţional „Episcop Melchisedec”.
Fundația, împlinind testamentul lăsat de Episcopul Melchisedec Ștefănescu, a mai înființat la Roman Grădinița cu Program Prelungit Episcop Melchisedec și Școala Primară Mușatinii. La Bacău, a înființat Centrul de zi pentru copii “Sf. Ioan Botezătorul” .
Articol realizat cu informații de pe site-ul Fundației „Episcop Melchisedec”.