Miercuri, 10 Mai 2023, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Asociația Profesorilor de Religie “Sf. Paraschiva” Bacău, împreună cu Asociația Tradiții Militare Bacău, au organizat o activitate de celebrare a Zilei Independenței României și a Zilei Regalității.
La manifestarea ce s-a desfășurat în Parcul Catedralei din Bacău, au participat elevi de la școlile și liceele din Bacău, reprezentanți ai unor ONG-uri și instituții care sunt interesate de cinstirea eroilor neamului.
Evenimentele au început cu intonarea Imnului de Stat, “Deșteaptă-te, române”, apoi părintele Mihail Tomozei, de la Biserica „Precista” a săvârșit slujba parastasului pentru odihna sufletelor regilor și reginelor României trecuți la Domnul, precum și pentru eroii care s-au jertifit pe câmpul de luptă pentru câștigarea Independenței României.
Dl. colonel în retragere Petru Stelian Cojocaru a prezentat uniformele pe care soldații Armatei române le-au purtat atât în 1877-1878 cât și în Primul Război Mondial.
Istoricul zilelor de 9 și 10 mai și specificul sărbătorilor marcate pe 10 mai au fost explicate apoi de președintele Filialei Bacău „Cultul Eroilor”, Dănuț Voicu.
Pentru toți cei prezenți prof. Dana Necula Sava, a ținută și o scurtă, dar veritabilă lecție de istorie în aer liber, pe tema „Regalitatea României”.
Aspecte ale istoriei evenimentelor din 1877, dar și ale rolului regalității în România, au fost reliefate, inclusiv prin scurte momente artistice, de profesorii Teodora Plăeșu, Lăcrămioara Mihăilă, Andrei Tudor și Tiberiu Plăcintă, Daniela Anghel și Gabriel Gabor, împreună cu elevii lor.
Din partea Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” Bacău au recitat poezii patriotice elevii, Mara Botezatu, Daria Diaconu, Matei Veria și Ioan Rotariu.
Activitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori din partea Asociațiilor organizatoare, la grupul statuar „România biruitoare”.
Sursa web:
https://www.desteptarea.ro/bacau-manifestari-de-ziua-independenhttps:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid
Întâia semnificație a zilei de 10 mai este legată de momentul sosirii la București și al încoronării ca domnitor a principelui Carol de Hohenzollern Sigmaringen, în 1866. La 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamarea independenței față de Imperiul Otoman, eveniment care a reprezentat și începutul Războiului de Independență al României (1877-1878).
Nu în ultimul rând, în această zi, în anul 1881, a fost votată transformarea României din principat în regat, iar principele Carol I a fost încoronat rege.