Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

2

Seară duhovnicească la Parohia „Precista” Bacău, cu prilejul Anului Omagial

Ziua de 15 Octombrie 2023 a prilejuit momente de înălțare duhovnicească pentru credincioșii parohiei Precista, care au participat de dimineață la Sf. Liturghie a Duminicii a 21-a după Rusalii, în care s-a citit pericopa evanghelică ce relatează Pilda Semănătorului.

Seara, după slujba vecerniei a avut loc cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului o întâlnire mult așteptată, la care au participat o parte din seniorii parohiei, alături de copiii grupului de cateheză.

Preotul paroh Mihail Tomozei a ținut o meditație duhovnicească în care a vorbit despre importanța și dezvoltarea cultului Sf. Cuv. Parscheva în secolul al XVI-lea, în Moldova, în perioada domniei lui Petru Rareș.

 Prezentarea a cuprins o abordare istorică, cât și una duhovnicească având ca sursă principală volumul „Ofrandă Cuvioasei Parascheva”, alcătuit  în anul 2014 de către IPS Ioachim, care a adus un plus de lumină prin cercetările întreprinse, pentru istoria bisericească de până acum. 

S-a subliniat faptul că o mică parte din palma Sf. Cuv. Parascheva, la care se închina Ierarhul Dosoftei cu soborul, a fost adusă la Roman de Petru Rareș, atunci când s-a întors în cea de-a doua domnie, el amplificând cultul Cuvioasei în Moldova prin costrucția la Târgu Frumos a unei biserici în cinstea Sfintei, prin reconstrucția din temelii a Catedralei Arhiepiscopale din Roman și prin hotărârea de a dispune pictarea la Arbore a vieții Sf. Parascheva.

La sfârșit, Pr. Mihail și Pr. Adrian-Constantin au dăruit 100 de icoane cu Sf. Parascheva celor prezenți, ca semn de mângâiere și binecuvântare.