Arhiepiscopia Romanului si bacăului

Biserica Precista Bacău

9

Cateheză morală depre „rugăciunea inimii” la Parohia „Precista” Bacău

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului luni, 28 martie 2022, s-a desfășurat a noua activitate din proiectul catehetic „Rugăciunea în viața mea”, la Biserica Precista Bacău.

Sub coordonarea părintelui paroh Mihail Tomozei, elevii clasei a VII-a C au recapitulat exercițiile studiate până acum: rugăciunea lui Iisus, rugăciunea Sf. Efrem Sirul.

Tinerii și-au însușit noi cunoștințe legate de practicarea acestor rugăciuni, ele având ca punct de pornire curăția inimii.  Astfel, s-a vorbit mai departe despre înțelesul inimii în spiritualitatea ortodoxă: „Inima trebuie să o păstrăm mereu curată,  pentru că este asemenea unui altar în care se intră prin eliberarea de patimile care o întinează. Mijlocul prin care putem menține curăția inimii este rugăciunea, iar cei care se roagă mai mult pot ajunge la asemănarea cu Dumnezeu și ei pot simți astfel pacea și liniștea duhovnicească.”

În continuare eleva Mara Dărăban a rostit rugăciunea copiilor pentru părinți, iar elevul Ioan Rotariu a rostit rugăciunea pentru frați și surori, din Cartea de rugăciuni editată de IPS Ioachim.

 Elevii au ascultat Psalmul 120, interpretat de Corala Armonia, nu atât pentru a compara această interpretare cu cea a colegei lor de data trecută, ci mai ales pentru a exersa interiorizarea rugăciunii, dezvoltarea percepției liturgice, obsevarea universului bisericesc prin cântarea bisericească, spațiu liturgic, iconografie și dezvoltarea emoției liturgice.

În încheiere, elevii au acordat feed-back participării lor, cu toate că a fost vizibil din comportamentul lor că au trăit  cu intensitate momentele de rugăciune, bucurându-se de acea liniște și tăcere specifică actului liturgic conștientizat.