Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

2

Boboteaza la Parohia „Precista” Bacău

Sărbătoarea Bobotezei a fost și anul acesta prilej de bucurie și comuniune pentru credincioșii Parohiei „Precista” Bacău, care au participat în număr mare la Sf. Liturghie și apoi la slujba sfințirii celei mari a apei.

În cuvântul de învățătură adresat credincioşilor, pr. paroh Mihail Tomozei a arătat că Botezul Domnului reprezintă începutul propovăduirii Mântuitorului și că „există o legătură între botezul lui Iisus la Bobotează în Iordan și botezul nostru, care este o împărtășire din Botezul lui Hristos. Sărbătoarea Epifaniei ne aduce aminte și de faptul că s-au deschis cerurile şi S-a arătat Sfânta Treime, de aceea praznicul de astăzi este și unul al luminării omului și al sfințirii creației lui Dumnezeu”.

La slujba sfinţirii celei mari a apei, preoții slujitori, alături de bunii creștini s-au rugat ca apa să fie „izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtarea puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească”. De asemenea, s-au rugat ca ea să fie pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, „spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.

La final, credincioşii prezenți au luat Aghiasmă Mare care se păstrează la loc de cinste în fiecare locuință şi se folosește la nevoie, după rânduiala Bisericii.

 Slujba Aghiasmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul sărbătorii cât și în ziua Botezului Domnului.

Agheasma Mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Se poate consuma din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului (14 ianuarie). Se poate lua Agheasmă Mare și în situații speciale, la recomandarea duhovnicului.