Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

Imagine WhatsApp 2023-09-24 la 15.02.07

Colocviu la Biserica „Precista” Bacău, în cadrul Festivalului de Creație Literară  „Avangarda XXII”

Între 21-23, septembrie, 2023  orașul Bacău a adunat din nou scriitori din toată țara la Festivalul – Concurs Național de Creație Literară „ Avangarda XXII”, ediția a XX-a, organizat de scriitorul Victor Munteanu, împreună cu  Asociația Culturală „Familia Lecca” din București, Parohia „Precista” și Centrul de Cultură „George Apostu”, din Bacău.

Manifestările Festivalului-Concurs au debutat vineri, 22 septembrie la Pensiunea ,,Balta Albastră”, din satul Siret, comuna Letea Veche, unde s-a desfășurat Colocviul  ,,Literatura necenzurată și impostura”, după care au fost lansate de autori volume semnificative apărute până la această ediție a Salonului.

Sâmbătă, 23 septembrie, au continuat activitățile la Biserica Precista și la Centrul de Cultură „George Apostu”, din Bacău.

La întâlnirea de la Biserica ,,Precista”, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Roamnului și Bacăului a avut loc colocviul pe tema ,,Minunea – dincolo de logică și rațional”, moderat de poetul Victor Munteanu, președintele Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov“.

Lucrările au început după o scurtă rugăciune și după cuvântul de bun-venit al părintelui Constantin Tomozei.

Colocviul a fost deschis prin alocuțiunea poetei Ecaterina Petrescu Botoncea, din Târgoviște, urmată de intervenții ale  participanților, între care amintim pe prof. univ. dr. Simona Modreanu – directoarea Editurii Junimea, poeta Mihaela Grădinaru, scriitorul Radu Voinescu, președintele juriului, prof. Alina Munteanu, preoții Mihail Tomozei și Stelian Grădinaru.

Poeții invitați au recitat din lirica proprie. S-a citit și poezie religioasă, iar atmosfera pioasă, de rugăciune, din biserică a fost adâncită de muzica liturgică și de pricesnele interpretate de Oana Crețu. Colocviul a fost încheiat cu o rugăciune de mulțumire.

În după-amiaza aceleași zile a urmat decernarea premiilor Festivalului Avangarda XXII , ediția 2023,  la Centrul de Cultură ,,George Apostu”.

Sursa web https://www.desteptarea.ro/festivalul-concurs-national-de-poezie