Arhiepiscopia Romanului si bacăului

Biserica Precista Bacău

1

Hramul Bisericii „Precista” Bacău, prilej de bucurie și binecuvântare

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a adunat mulțimi de credincioși la Biserica Precista, pentru a participa la hramul ctitoriei voievodale de la Bacău.

„Sărbătorile Maicii Domnului la Bacău” au debutat încă din data de 10 august 2022, când a fost adusă spre închinare și binecuvântare Icoana Maicii Domnului „Trihirusa” de la M-rea Neamț.

Această perioadă a avut ca punct culminant zilele din ajunul și din ziua hramului. Astfel, dumnică 14 august, Sf. Liturghie a fost oficiată de un sobor numeroși de preoți sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost apoi prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Precista și cu acest prilej a oficiat slujba Acatistului Maicii Domnului ca prinos de mulțumire pentru darurile revărsate asupra comunității credincioșilor acestei parohii.  Imnul Acatist al Maicii Domnului, pe care Înaltpreasfinția Sa l-a alcătuit pentru Icoana Maicii Domnului de la M-rea Neamț, adusă aici an de an spre închinare, a făcut ca sufletele celor prezenți să se umple de lumină și de har. Tot în această zi, Înaltpreasfinția Sa a oferit preotului Constantin Tomozei, slujitor la altarul bisericii băcăuane Precista, Crucea Țării de Jos, pentru întreaga activitate și a hirotesit întru iconom stavrofor pe Adrian Bârdan, preot slujitor la această parohie.

 Sărbătorile au continuat în ajun, când la ceasurile serii s-a săvârșit Vecernia unită cu Litia, s-a cântat apoi Prohodul Maicii Domnului, iar în ziua de sărbătorire a praznicului, luni, 15 august, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Atlarul de vară al parohiei.

În cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul slujbei, părintele paroh Mihail Tomozei a vorbit despre minunile care s-au săvârșit la Adormirea Maicii Domnului, a afirmat că Sf. Fecioară Maria este un model de inocență și de ascultare și i-a îndemnat pe credincioși să îi urmeze exemplul, mulțumind totodată celor care s-au implicat în organizarea hramului bisericii.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit Parastasul pentru ctitorii și enoriașii parohiei trecuţi la cele veşnice, iar la final s-au împărțit 500 de pachete cu produse de brutărie și patiserie.