Arhiepiscopia Romanului si bacăului

Biserica Precista Bacău

WhatsApp Image 2022-03-10 at 13.56.01 (3)

Canonul cel Mare și Sărbătoarea Sf. 40 de Mucenici

În primele patru zile ale Postului Mare, 7-10 martie 2022, la Biserica „Precista” Bacău au fost săvârșite slujbe speciale, specifice perioadei Triodului.

Astfel, în acest răstimp, spre seară s-a săvârșit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare, alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, denumit și „Canonul de pocăință”.

Canonul ce Mare este un lung imn liturgic, alcătuit din 250 de tropare, grupate în nouă cântări, fiind una dintre cele mai impresionante creaţii ale imnografiei creştine. Este citit în patru părți în primele patru zile din întâia săptămână a Postului Mare și integral în miercurea săptămânii a 5-a a Postului.

La finalul fiecărei părți, părinții slujitori ai parohiei au rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul pedagogic al Canonului Mare.

În ziua de miercuri, 9 martie, au fost cinstiți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Cu acest prilej, credincioșii au participat la Liturghia Darurilor înainte sfințite, în cadru cărei s-a înălțat rugăciuni pentru pacea lumii. Au fost pomeniți totodată și luptătorii anticomunişti, ziua de 9 martie fiind dedicată și Comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

La finalul Sfintei Liturghii, după rostirea Rugăciunii Amvonului, au fost binecuvântaţi colăcei tradiţionali împletiţi în forma cifrei „8”, numiţi în popor „mucenici” sau „sfințișori”, ei simbolizând cele 40 de cununi mucenicești.