Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

10

La Biserica Precista s-au celebrat 205 ani de la încreștinarea lui Vasile Alecsandri

Joi, 22 iunie, 2023 cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și  la inițiativa domnului profesor Ioan Dănilă a avut loc la Biserica „Precista” din Bacău,  o slujbă de pomenire pentru Vasile Alecsandri.

Botezat la Biserica„ Precista” în urmă cu 205 ani, pe data de 22 iunie 1818, Alecsandri a fost  poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Slujba a fost oficiată de preoții Mihail Tomozei și Adrian Constantin Bârdan.

Au participat la eveniment câțiva prieteni ai lui Alecsandri, cum spunea domnul profesor Dănilă. Un grup de copii a cântat „Limba românească” de Gheorghe Sion și „Hora Unirii” de Vasile Alecsandri.

S-a amintit și de faptul că tot pe 22 iunie este ziua de naștere a domnului prof. Constantin Călin, autorul proaspătului volum „Întoarceri la Alecsandri”, căruia i s-au urat ani lungi de viață!

Pentru acest moment, dl.  Mircea Constantin Jurebie a alcătuit și un poem special, intitulat „Ruga Poetului Vasile Alecsandri”, citit și apreciat de întreg auditoriu.