Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

22

Pelerinaj la mănăstiri și biserici din Județul Bacău în cadrul Școlii de vară, de la Parohia „Precista” Bacău

Un moment important al proiectului educațional „Cu Hristos în vacanță”, desfășurat de Asociatia Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău, în parteneriat cu Parohia „Precista” Bacău, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău și Complexul Muzeal Iulian Antonescu, este  periplul duhovnicesc realizat în fiecare an în cadrul acestui proiect.

Pelerinajul de anul acesta s-a realizat cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în data de 1 august 2024, la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, pe ruta Bacău- Biserica Borzești – M-rea Bogdana- Biblioteca Onești- M-rea Berzunți- Bacău.

Am plecat la drum după ce am rostit cu toții rugăciunea „Împărate ceresc” și părintele Mihail Tomozei ne-a dat binecuvântarea pentru această călătorie.

Copiii deosebit de cuminți, s-au închinat, au cântat în toate bisericile vizitate Troparul „Adormirii Maicii Domnului”și „Imnul școlilor de vară”, au ascultat cu interes toate explicațiile oferite de gazdele noastre.

La Biserica din Borzești, copiii și tinerii au făcut un joc de rol cu micuții Ștefan și Mitruț și ceata de tătari care au atacat satul. La Mănăstirea Bogdana, elevii școlii de vară au fost încântați de ordinea și curățenia din mănăstire și au admirat maicile care munceau ca niște albinuțe pentru întreținerea curții în bună ordine.

Cât privește Biblioteca municipală „Radu Rosetti” din Onești, copiii au fost foarte impresionați de construcție, funcționalitate, expoziția pe care doamna muzeograf și arheolog Brîndușa Elena Popovici a realizat-o cu privire la istoria Mănăstirii Bogdana și a Sf. Mitropolit Mucenic Teodosie de la Brazi. Practic, nu mai reușeam să scoatem copiii din bibliotecă, atât de încântați au fost de ceea ce au văzut acolo.

Cea mai mare parte a timpului am petrecut-o la M-rea „Sf. Sava” din comuna Berzunți, la poalele munților cu același lume. Părintele stareț Benedict Carp ne-a ospătat cu bunătăți, apoi ne-a condus în livadă, la locul de joacă special amenajat pentru copii și la ferma de animale.  Elevii s-au jucat cu iepurașii, cu poneiul și chiar au călărit un măgăruș.

A fost un pelerinaj pe cinste! Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului că ne-au învrednicit să vedem plaiuri mioritice, adevărate guri de rai, cu chipuri de sfinți și lucruri deosebite!

Prof. Teodora Plăeșu