Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

118148688_3993731673977337_3255954188748947043_o

Poetul Vasile Alecsandri omagiat la Biserica „Precista” din Bacău

Marcarea celor 130 de ani de la trecerea în veșnicie a poetului și academicianului Vasile Alecsandri (1818 – 1890) a avut loc vineri, 21 august 2020, la Biserica „Precista” în cadrul evenimentului „Reuniunile Culturale Alecsandriada”, aflat sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Aceste manifestări s-au organizat cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și au debutat cu slujba parastasului oficiat de preoții parohiei. A fost prezent dl. prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, alături de numeroși oameni de cultură, studenți și iubitori ai spiritualității românești. Pr. Mihail Tomozei a precizat faptul că „ poetul omagiat este fiu duhovnicesc al Parohiei Precista, fiind botezat în ctitoria ștefaniană de la Bacău și în felul acesta, ca un arc peste timp cei doi, Sf. Voievod Ștefan cel Mare și poetul V. Alecsandri s-au întâlnit aici dând valoare comunității băcăuane”.

Dl. Dumitru Brăneanu – președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Bacău, împreună cu conf. univ. Ioan Dănilă – președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri”  au moderat în continuare reuniunile culturale aflate la  ediția a IV-a.

Studenți ai Facultății de Litere de la Universitatea „V. Alecsandri” din Bacău au participat la concursul de eseuri legate de viața și opera poetului și au recitat scurte poezii.

Momentul mult așteptat prezentat de Grigore Codrescu a fost lansarea cărții „Opere. Poezii” de Vasile Alecsandri, vol. I-II apărută în anul 2019 la Academia Română, coordonatorul colecției fiind acad. Eugen Simion.

Au susținut alocuțiuni și au recitat poezii Elena Bostan, Grigore Codrescu, Cici Moldovan, Vilică Munteanu, Rodica Tomozei, Petre Isache și alți scriitori, reușind să ilustreze personalitatea marcantă a marelui Alecsandri, fiind considerat un „adevărat deschizător de drumuri pentru generațiile viitoare și care ne reprezintă cu adevărat, fiind un spirit al locului”.

La final a avut loc festivitatea de premiere pentru studenții care au participat la secțiunea de „eseuri-medalion”.

 Cu bucuria în suflet că aceste manifestări și-au găsit locul potrivit, Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra tuturor și nădăjduim că astfel de manifestări cultural-spirituale vor fi organizate și în viitor în tinda Bisericii. (Pr. T.M.)