Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

1i

Proiectul de vacanță „Descoperă-ți muzeul! Devino liber prin cunoaștere!” la Parohia „Precista” Bacău 

În perioada 20-29 iulie 2022, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a avut loc în cadrul Școlii de vară desfășurată la Curtea Domnească și Biserica „Precista” din Bacău, proiectul de vacanță „Descoperă-ți muzeul! Devino liber prin cunoaștere!”.

Aceast demers educativ și creștin este parte a proiectului „Cu Hristos în vacanță” 2022, pe care Asociația Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău îl desfășoară în parteneriat cu Parohia „Precista”, Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău și Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.

Primul atelier educational a avut loc pe data de 20 iulie și a fost coordonat  de d-na muzeograf Marina Mihaela Bărbieru, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, având ca temă „Să explorăm Arta Cucuteniană!”. Copiii participanți la activitățile proiectului au ascultat prezentarea civilizației Cucuteni, au cerut lămuriri și au confecționat felicitări cu motive cucuteniene și reconstituire de vase din perioada respectivă.

Le-au fost alături doamna Viorica Băluță, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, părintele paroh Tomozei Mihail, părintele Adrian Bârdan și voluntar din partea ASCOR Bacău, Ioana Florea.

A doua activitate din data de 22 iulie, intitulată „Din cufărul bunicii” a fost desfășurată de doamna muzeograf Viorica Băluță. Copiii prezenți în număr mare au analizat viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”, împletind cunoștințele istorice cu cele religioase.

După prezentarea poveștii cu ajutorul mijloacelor video, doamna Viorica Băluță le-a prezentat copiilor și istoria ruinelor din curtea Bisericii „Precista” Bacău.

Miercuri, 27 iulie 2022, copiii participanți la cel de-al treilea atelier educational au avut parte de momente foarte plăcute și interesante. După rugăciunea începătoare, care a fost unită și cu rugăciunea pentru ploaie, copiii au primit informații despre istoria veche a românilor, în cadrul activității desfășurate de doamna arheolog Elena Brîndușa Popovici, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, cu ajutorul unei frumoase prezentări video.

           Partea practică a acestei întâlniri, intitulată „Pe urmele sfinților” desfășurată la umbra nucului și a ruinelor din curtea Bisericii Precista, a fost o adevărată provocare pentru copii. Împărțiți pe grupe, au avut ca sarcină să descopere, ca niște arheologi amatori, „artefactele” din cutiile cu nisip puse la dispoziție.

Așa cum au învățat în partea teoretică, au descoperit urmele arheologice, au măsurat, desenat și descoperit după indiciile găsite, locul de proveniență al „artefactelor”. Delegatul fiecărei grupe a prezentat întregii adunări ce a descoperit.

Lecția de arheologie creștină  a fost un real succes, fiind destul de greu pentru copii să se desprindă de la jocul arheologic și să treacă la jocurile obișnuite.

Vineri, 29 iulie 2022, s-a desfășurat ultima activitate din cadrul proiectului educațional „Descoperă-ți muzeul! Devino liber prin cunoaștere!”. Doamna Elena Brîndușa Popovici a inițiat pe copiii participanți în tainele limbii eline, sub deviza „Alfabetul: Poveste fără sfârșit”.

 Mai întâi le-a prezentat câteva noțiuni teoretice, plecând de la necesitatea cunoașterii alfabetului grecesc, apoi le-a dat elevilor ustensilele necesare recunoașterii unei inscripții grecești și a unor cuvinte într-un rebus dat, confecționării unei felicitări cu simboluri în care au folosit limba greacă și planșă cu rugăciunea „Tatăl nostru în limba greacă și în limba română. Copiii au lucrat cu mult sârg, realizând felicitări frumoase și îndeplinind toate sarcinile date.

Școala de vară „Cu Hristos în vacanță – 2022” va continua la Parohia „Precista” Bacău și în luna august, în fiecare zi de miercuri și vineri, organizatorii pregătindu-le participanților  și alte activități interesante.