Arhiepiscopia Romanului si bacăului

Biserica Precista Bacău

2

Sfânta Parascheva, sărbătorită la Biserica „Precista” din Bacău

Credincioșii Parohiei „Precista” Bacău, au participat joi, 14 octombrie 2021, la Sfânta Liturghie în ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. La final, a fost oficiată și slujba Parastasului pentru binefăcătorii și enoriașii acestei parohii trecuți la Domnul.

Ziua de cinstire a început încă din ajun, prin săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia.

A doua zi, joi, a urmat slujba Utreniei, s-a cântat Imnul-Acatist închinat Sf. Cuv. Parascheva alcătuit de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și s-a continuat cu Sf. Liturghie săvârșită de soborul de preoți slujitori al parohiei.

Părintele paroh Mihail Tomozei a subliniat în cadrul cuvântului de învățătură faptul că Sf. Parascheva a fost iubită și cinstită în eparhia noastră încă din vremea lui Petru Rareș, cu un secol înainte de marele eveniment al aducerii raclei cu moaștele Sfintei la Iași:

 „O mica parte din palma unei mâini a ajuns la Episcopia de Roman, despre ea vorbind prima oară Sf. Ierarh Dosoftei în primul volum din „Viețile Sfinților”. Această părticică din moaștele Sfintei a fost adusă la Roman de Petru Rareș, atunci când s-a întors în cea de-a doua domnie și ele au fost păstrate cu evlavie din generație în generație, fără să fie expuse spre închinare credincioșilor până în decembrie 2012. După această data, cu purtarea de grijă a IPS IOACHIM,  ele au fost puse într-o raclă de argint, spre închinare, în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuvioasă Parascheva din Roman.”

Sfânta Parascheva este cea mai populară dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României, fiind un izvor de binefaceri „pentru cei ce cântă după vrednicie pomenirea ei”.