Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

WhatsApp Image 2021-06-14 at 14.22.14 (4)

Vasile Alecsandri, comemorat la Biserica „Precista”din Bacău

La împlinirea a 203 de ani de la naşterea sa, marele poet și diplomat Vasile Alecsandri a fost comemorat luni, 14 iunie 2021, printr-o slujbă de pomenire la Biserica „Precista” Bacău. Parastasul a fost oficiat cu binecuvântarea IPS Ioachim Arhiepiscopul Romanului și Bacăului de către un sobor de preoți, slujitori ai sfântului lăcaş.

La eveniment au luat parte numeroşi credincioşi, profesori, studenți și oameni de cultură.

La finalul slujbei a luat cuvântul dl. conf. univ. Ioan Dănilă – președintele Societății Cultural – Științifice „Vasile Alecsandri”: „În fiecare an, la data de 14 iunie suntem prezenți în acest edificiu al credinței și ne aducem aminte de marele poet, care a făcut enorm pentru cultura românească. El reprezintă una din cele mai mari personalități ale Bacăului, care niciodată nu poate fi uitat, un adevărat deschizător de drumuri pentru generațiile viitoare.”

Au mai vorbit dl. Dumitru Brăneanu – președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Bacău, dl. Aflorei Ion, care a distribuit celor prezenți poezia „Hora Unirii”, alcătuită de V.Alecsandri,  fiind cântată de toți la sfârșit.

Pentru acest moment poetul Mircea Constantin Jurebie a compus o poezie intitulată „Doinesc amintiri”, care a fost în premieră recitată și din care redăm un fragment:

                         „Era pe când în lume a apărut copilul

                          Care apoi primise, la Precista, Botezul

                          Și Domnu-i hărăzise să aibă-n glas subtilul

                          Sublim talent, prin care să-și cânte-n versuri Crezul”.

 La sfârșit părintele Mihai Tomozei, parohul bisericii a mulțumit și a aminitit faptul că pomenirea lui Vasile Alecsandri a fost săvârşită la Biserica „Precista” pentru că tot aici, în urmă cu 203 ani,  marele poet a fost și botezat”.