Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

117918152_3978313495519155_4277285955753256500_n

Zilele Parohiei Precista” Bacău

Preasfânta Fecioară Maria se bucură de o mare cinste în Ortodoxie și de aceea mulți credincioși participă cu evlavie și bucurie la hramurile bisericilor și mănăstirilor închinate ei. Unul dintre aceste locuri, o adevărată grădină a Maicii Domnului este și Biserica „Precista” din Bacău, care a îmbrăcat cu ocazia cinstirii hramului „Adormirea Maicii Domnului” haină de sărbătoare. Pentru a înfrumuseța și dinamiza viața duhovnicească a parohiei, prin purtarea de grijă și binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 14 – 16 august 2020, au avut loc mai multe manifestări religioase dedicate hramului bisericii ștefaniene de la Bacău, intitulate „Zilele Parohiei Precista”.

Evenimentele au debutat vineri, 14 august, la orele serii, când fiii Maicii Domnului și-au îndreptat pașii spre lăcașul de închinăciune, pentru a asista la slujba Vecerniei unită cu Litia și apoi au cântat împreună Prohodul Maicii Domnului.

În ziua hramului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preacuviosul Arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, alături de P.C. Ioan Nelu Ciobanu, secretar eparhial, împreună cu un sobor de preoți. În cuvântul adresat celor prezenți, intitulat „Maica Domnului – izvor nesecat de învățături duhovnicești”, părintele Andrei Ioniţă a vorbit despre virtuțile Maicii Domnului care „întru Adormire lumea nu a parăsit și care poate să izbăvească din moarte sufletele noastre, păstrând prin rugăciune legătura spirituală cu oamenii”. Pentru a scoate în evidență și mai bine importanța sărbătorii a fost amintit cuvântul Înaltpreasinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la praznicul Adormirii Maicii Domnului, intitulat „Maica Domnului, mister nepătruns și inepuizabil izvor de daruri duhovnicești”.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat și parastasul pentru ctitorii bisericii, Alexandru Voievod și Maria Doamna și au fost oferite 500 de pachete cu produse de patiserie credincioșilor.

Duminică, 16 august, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial și de P.C Părinte Costică Busuioc, Protoiereu al Protopopiatului Bacău, alături de preoții parohiei.

În cuvântul de învățătură, Preacuviosul Părinte Vicar a explicat mai întâi pericopa evanghelică la Duminica a 10-a după Rusalii (vindecarea lunaticului), vorbind despre credință, suferință și grija pe care trebuie să o aibă părinții în educația religioasă a copiilor. Apoi Părintele Vicar a făcut o retrospectivă istorică, creionând contextul în care s-a produs martiriul Sfinţilor Brâncoveni și îndemnând pe fiecare la apărarea și mărturisirea dreptei credințe.

Slujbele au fost oficiate cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

La rândul său părintele Mihail Tomozei, parohul Bisericii „Precista” din Bacău a mulțumit soborului preoților slujitori și credincioșilor prezenți. (Pr. T.M.)