Arhiepiscopia Romanului si Bacăului

Biserica „Precista” Bacău

16

Ziua Bibliei la Biserica „Precista” din Bacău

Miercuri, 13 Noiembrie, 2024 când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, la Parohia ”Precista” din Bacău, cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  a fost celebrată  Ziua Bibliei.

Sărbătoarea dedicată Bibliei și Sf. Ioan Gură de Aur, așteptată și pregătită cu înșuflețire, a debutat cu Sf. Liturghie săvârșită de pr. paroh Mihail Tomozei. În cuvântul de învățătură părintele a evidențiat importanța Sf. Scripturi în viața Bisericii și a amintit despre perioada regimului totalitar comunist când greu se putea procura o Biblie, iar astăzi când avem libertatea obținută cu multă jertfă și putem obține o Biblie mult mai ușor, trebuie să o citim mai des.

S-a amintit apoi de Sf. Ioan Gură de Aur, care este considerat unul dintre cei mai mari exegeți ai Sf. Scripturi precum și cel mai mare predicator al Bisericii creștine. „Se spunea că  avea cuvintele de aur, dar și de foc și de la el ne-au rămas peste 700 de omilii exegetice și alte cuvântări. Deși viața sa a fost scurtă, aproximativ 60 de ani, scrierile sale sunt numeroase și normative,  arătând cu măiestrie cum poate fi aplicat cuvântul lui Dumnezeu în viața de fiecare zi”.

În a doua parte a întâlnirii s-a oficiat Acatistul Sf. Ioan Gură de Aur de către părinții slujitori Mihail Tomozei și Adrian-Constantin Bârdan, iar la sfârșit au fost dăruite din partea parohiei  50 de cărți „Noul Testament cu Psalmii” elevilor prezenți de la clasele a VII-a A și a VIII-a C de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Bacău.

Tinerii au fost îndemnați să îndrăgească Sf. Scriptură, pentru că ea este comoara cea mai de preț pe care toți avem datoria de a o citi așa după cum ne arată Domnul nostru Iisus Hristos: „ Cercetați Scripturile , căci socotiți că în ele aveți viață veșnică”.

Credincioșii prezenți au primit o iconiță și o cărticică cu Acatistul Sf. Ioan Gură de Aur.

Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod și are ca scop reamintirea datoriei morale şi de conştiinţă de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa Bisericii și a credincioşilor.